Breaking News
 |  | 

Fitness sport i zdrowie

Zagęstniki stosowane w konfiturach

img-responsive

Zagęstniki to substancje poprawiające wygląd oraz konsystencje wyrobów spożywczych, jednak zagęstników nie stosuje się jedynie przy sporządzaniu np. dżemów lub innych przetworów z owoców. Zagęstniki są stosowane również w przemyśle kosmetycznym oraz co ciekawe jako dodatek do farb drukarskich. Jeśli zaciekawił Cię ten temat i chcesz dowiedzieć się więcej, zostań z nami do końca.

Parę słów o zagęstnikach

Zagęstniki spożywcze to substancje najczęściej obojętne dla naszego organizmu, jednak długotrwałe spożywanie przetworów z zagęstnikami w dużych ilościach może być zaczątkiem wielu chorób. Zagęstniki stosuje się m.in. w konfiturach owocowych, galaretkach, miodach, lodach, żelkach, sorbetach, jogurtach, śmietanach czy majonezach oraz wielu innych produktach. Zagęstniki w dzisiejszym przemyśle spożywczym są wszechobecne i bardzo trudno od nich uciec. Można wyróżnić zagęstniki chemiczne i naturalne, dzisiaj skupimy się na naturalnych.

E406

Ta groźnie brzmiąca nazwa emulgatora E-406 to tak naprawdę oznaczenie Agaru, naturalnej i zdrowej substancji do zagęszczania wyrobów spożywczych na rynku. Staje się ona coraz bardziej popularna w sklepach. Produkowana jest z udziałem wodorostów oraz alg morskich, a jej działanie zbliżone jest do znanej nam żelatyny. Jest całkowicie pozbawiony smaku oraz zapachu, dzięki czemu nasze potrawy czy dżemy nie zmieniają smaku. Agar -agar jest również w 100% ekologiczny dzięki swoim naturalnym właściwościom pozyskiwania z alg. Agar-agar najczęściej wykorzystywany jest do wyrobu galaretek, dżemów, sorbetów, konfitur itp. Jeżeli chcemy zrobić dżem z mrożonych owoców na agarze, będzie to znacznie zdrowsze rozwiązanie, niż kupno dżemów w sklepie. Może nie zawsze zwróci nam się to finansowo, ale nasz organizm na pewno nam to wynagrodzi.

Zagęstniki w dzisiejszych czasach dodawane są niemal do każdego produktu, warto wybierać świadomie i sprawdzać, jaki nr zagęstnika widnieje na etykiecie, Agar-Agar to naturalny i zdrowy zagęstnik. Warto świadomie dbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych.

zagestniki-stosowane-w-konfiturach

ABOUT THE AUTHOR