Orzechy włoskie – korzyści dla zdrowia
Istnieje wiele produktów spożywczych, których włączenie do diety może nam przynieść ogromne korzyści. Do tego grona z pewnością zaliczyć można orzechy, które od dawna znane są ze swoich dobroczynnych właściwości i pozytywnego wpływu na nasz organizm. Zdecydowanie warto zatem pomyśleć o nich przy planowaniu swoich nawyków żywieniowych. Do najpopularniejszych w Polsce orzechów należą orzechy włoskie. Są one znane między innymi jako bogate źródło kwasów omega – 3, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kwasy te przeciwdziałają między innymi chorobom nowotworowym oraz problemom układu krwionośnego. Sporo zastrzeżeń budzi często kaloryczność orzechów włoskich. Fakt, są one dość kaloryczną przekąską, ale otrzymujemy w nich dawkę pełnowartościowej energii. Orzechy włoskie to bogate źródło białka. Mogą zatem stanowić świetne uzupełnienie dla mięsa w diecie, a w niektórych przypadkach nawet w pewnym stopniu je zastępować. Nie warto zatem przejmować się ich kalorycznością. W odróżnieniu od niezdrowych, kalorycznych produktów orzechy włoskie zapewniają nam dzięki temu wiele energii i składników odżywczych.
Najnowsze komentarze